Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2018. Január 31. 13:15, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Újra lehet termelői piac Dombóváron

Újra lehet termelői piac Dombóváron

Tavaly bezárt a Petőfi utcai vásárcsarnokban és az előtte lévő területen több évtizeden keresztül működtetett piac. Azt hamarosan új formában és új helyen szeretné ismét megnyitni a képviselő-testület.

A kötelezően végzendő önkormányzati feladatok közé tartozik az, hogy minden településen biztosítani kell az ős- és a kistermelők számára értékesítési helyszint. Tavaly bezárt a Petőfi utcai vásárcsarnokban és az előtte lévő területen több évtizeden keresztül különböző vállalkozások által működtetett piac. Azt hamarosan új formában és új helyen szeretné ismét megnyitni a képviselő-testület.

A korábban a helyi ÁFÉSZ, majd a Dombó-Coop Zrt. tulajdonába került létesítményben az árusítótevékenység 2012-ben olyan mértékben visszaesett, hogy a vásárcsarnokot bezárta az üzemeltető cég, az előtte lévő területen azonban lehetőséget biztosított továbbra is az ős- és a kistermelők számára az értékesítésre. A részvénytársaság számára azonban nem érte meg ez a tevékenység, ezért lakatot tett a piac bejáratára. Időközben ugyan nyílt az Árpád utcában egy új termelői és kofapiac, de az sem volt hosszú életű.

Egy helyi vállalkozás fantáziát látott a Petőfi utcai piac újbóli beindításában, ezért a Dombó-Coop Zrt-től 2016 márciusában bérbe vette azt. A Zircher és Társa Kft. első lépésként új árusítóhelyeket, irodát és mosdóhelyiségeket alakított ki, az árusítók számát pedig alaposan megnövelte. A cég a következő évben üzemeltetésre egy helyi árusnak kiadta a piacot és azt további fejlesztések reményében a részvénytársaságtól meg is vásárolta. Miközben készültek egy modern termelői piac tervei, az új tulajdonos a rendszeresen árusítókkal próbált megegyezni az öt éves bérleti ajánlatáról, ám azok végül - valószínűleg az általuk forgalmazott termények és termékek iránti kereslet hiánya miatt - nem írták alá a szerződést. A Zircher és Társa Kft. a bizonytalan helyzet miatt úgy döntött, hogy nem valósítja meg a beruházást és a bezárta a Petőfi utcai létesítményt.

A termelői piac ügyével január 25-i ülésén foglalkozott a képviselő-testület. A javaslat szerint - mivel minden településen, így Dombóváron is önkormányzati feladat az, hogy az ős- és a kistermelők számára értékesítési helyszint kell biztosítani - a volt Zeneiskola mögötti területen a lebontott melléképületsor helyén kerülne kialakításra az új létesítmény. Ott van vízvételi és parkolási lehetőség, megoldható az iroda és a mellékhelyiség használata, valamint a terület burkolása, felállíthatók az árusító standok, valamint jó a megközelíthetőség.

Az elképzeléssel kapcsolatban a Természetesen Dombóvár csapata a város közösségi oldalán kikérte a település lakóinak és a lehetséges eladóknak a véleményét, akik pozitív visszajelzéseket adtak.

Az ülésen elhangzott az is, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem a gazdaságos működést kell szem előtt tartani, hanem inkább az egészséges táplálkozás elősegítését, illetve a helyben, valamint a környéken gazdálkodó ős- és kistermelők támogatását. Az új piactérnek közösségteremtő szerepe is lehet. A tervek szerint hetente háromszor - szerdán, pénteken és szombaton - működne a létesítmény.

A standok mintájául a budapesti Hunyadi téri piac elárusító helyei szolgálnak, melyek kétoldalas, géppel működtetett ollókaros napellenzőkből és le-, illetve felhajtható asztalokból állnak.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzati fenntartású termelői piacnak ez említett helyen történő kialakítását és a koncepcióterv elkészítésére 250.000 forint forrást szavazott meg.

Címkék: piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.