Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Május 10. 07:51, kedd | Belföld
Forrás: mti

Tárgyalóteremben lelőtt bíróra emlékeznek Marcaliban és Becsehelyen

Tárgyalóteremben lelőtt bíróra emlékeznek Marcaliban és Becsehelyen

Emlékülésen és felújított síremléket avatva idézik fel somogyi és zalai bírók szerdán azt a példátlan esetet, amely 1973-ban Marcaliban, a bíróságon történt:

egy pervesztes fél a tárgyalóteremben agyonlőtte az ellene ítélő bírót.A Zalaegerszegi Törvényszék tájékoztatása szerint a gyilkosság előzménye két szomszéd telekhatárvitája volt. Kulcsár Ferenc egykori katonának nyugdíjasként megromlott a viszonya szomszédjával. A két férfi nem tudott megegyezni a telekhatár kérdésében, ezért bíróság elé került az ügy, amelyben Kulcsár Ferenc veszített.

A férfi néhány nappal később magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát, majd berontott a szomszédhoz, akit állon lőtt, de a sértett túlélte a támadást. A fegyveres férfi ezután a tanácsra ment, majd a bíróságra, ahol több lövést is leadott. A 36 éves Vlasics Antal bíró néhány percen belül meghalt, az ülnököknek sikerült kimenekülniük egy oldalajtón.

A Kaposvári Törvényszék és a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán Marcaliban emlékülést tart a Zala megyei Becsehelyen 1937-ben született bíró előtt tisztelegve, s ezen a tervek szerint díszvendégként jelen lesz Darák Péter, a Kúria elnöke is. Az ülést Vlasics Antal Marcaliban lévő emléktáblájának megkoszorúzása követi. A rendezvény zárásaként szülőfalujában, Becsehelyen felavatják a néhai bírónak az Országos Bírósági Hivatal - bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú - pályázatán elnyert támogatással felújított síremlékét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket