Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 12. 07:10, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.

Fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását. A Fitch döntése kapcsán Mellár Tamás közgazdász a műsorban gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett.

A kormányszóvivő elmondta: a hitelminősítők nem tudták előre jelezni a világgazdasági válságot, kiváló besorolást adtak például a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak is, amelynek 2008-as összeomlása a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezetett.

A hitelminősítők így azt a munkát sem végzik jól, amire felhatalmazásuk van, országminősítést pedig egyáltalán nem is végezhetnének. „És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta” – fejtette ki Giró-Szász András. Hozzátette: az Európai Unió több vezetője azt szorgalmazza, hogy az unió hozzon létre saját hitelminősítő intézeteket, mert a jelenlegiek nem az unió „gazdasági érdekei mentén fogalmazzák meg mondanivalójukat”.

A kormány gazdaságnövekedési várakozásairól Giró-Szász elmondta: a 2012-es GDP-növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, 1,5 százalékos bővülést várnak, annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság 0,5 százalékos bővülést valószínűsít. A prognózis módosításával Budapest bevárja a német kormány előrejelzésének felülvizsgálatát, mert a német gazdaság meghatározó erővel formálja a magyar gazdaság kilátásait is.

Stagnálást vár Mellár

Ehhez kapcsolódva a műsor másik vendége, Mellár Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke azt mondta, jövőre az export lassulásával kell számolni, vagyis a magyar gazdaságot mostanáig hajtó erők közül az utolsó is kiesik, ezért stagnálás, „0 százalékos GDP-növekedés várható”.

Mellár Tamás rámutatott: már 2011 első felében is széttartó folyamatok mutatkoztak, hiszen míg a német gazdaság lendületesen, 2,8 százalékkal nőtt, addig a magyar GDP csupán 1,5 százalékkal gyarapodott, holott a térség más országaiban, például Szlovákiában és Lengyelországban a németországihoz hasonló mértékű növekedést regisztráltak. A szakértő szerint „nem lehet látni, hogy mi lenne a húzóereje a magyar gazdaság növekedésének, ezért lenne fontos nagyon gyorsan az, hogy a gazdaságpolitika irányt váltson és egy olyan politikát indítson el, amely a növekedést valóban meg tudja alapozni”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket