Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. December 19. 09:06, szombat | Belföld
Forrás: mti/MTI-fotó: Mohai Balázs

Megengedőbb, de gazdagabb is az új helyesírási szabályzat

Megengedőbb, de gazdagabb is az új helyesírási szabályzat

Megengedőbb, de sokkal gazdagabb is lett az új helyesírási szabályzat - jelentette ki Keszler Borbála nyelvészprofesszor az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritáját azért hívták meg a televízióba, mert ő volt az egyik szakember, akit kitüntettek a magyar nyelv ápolásáért Magyar Nyelvőr Díjjal pénteken a Parlamentben.

Keszler Borbála hangsúlyozta, hogy az előző szabályzat harminc éve jelent meg, így már elavult volt. A társadalommal együtt a nyelv is fejlődik, új szavak jönnek, más szavak kihalnak - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a szabályzat "felfrissítése" tizenkét éves kemény munka eredménye, és sokan "piszkálódtak" a folyamat közben. A nyelvészprofesszor az utolsó pillanatban is attól félt, hogy nem lesz semmi az új szabályzatból, szerencsére azonban végül megjelent a mű.

Keszler Borbála pozitívnak értékelte, hogy az új szabályzat nem keltett különösebb felháborodást, annak ellenére, hogy "a helyesírásra általában haragszanak az emberek", mert nehéznek és problémásnak találják.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány második alkalommal adta át a Magyar Nyelvőr Díjat. Idén három nyelvész: Keszler Borbála, Csernicskó István, Siptár Péter, valamint Balogh Sándor, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központok alapító elnöke vehette át az elismerést.

Keszler Borbála a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságának elnöke, az ő vezetésével készült az akadémiai helyesírási szabályzat 2015-ben megjelent 12. kiadása.

Címkék: helyesírás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket