Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2021. Október 11. 11:56, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már három hete nem csillapodik a vulkán La Palma szigetén

Már három hete nem csillapodik a vulkán La Palma szigetén

Kitörése után három héttel továbbra sem csillapodik a Cumbre Vieja vulkán a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol a szakemberek arra figyelmezettek vasárnap,

hogy a szélirány változása miatt ismét bizonytalanná válhat a repülőtér működése.

A tűzhányó észak-nyugati kürtője beomlott a hétvégén és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával.

A több mint 1200 Celsius-fok forróságú magma teljesen elpusztította Todoque település északi részét, amely a leginkább érintett zónája a vulkánkitörésnek.

Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak.

A szakemberek attól tartanak, hogy a földrengések újabb kitörési pontot nyitnak a felszínen. Az Involcan számítása szerint több mint 39,6 millió köbméternyi vulkáni anyag került felszínre az elmúlt hetekben.

A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt.

A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból. Többen közülük biztonsági kísérettel rövid időre hazamehettek vasárnap, hogy személyes tárgyaikat magukhoz vehessék.

María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet (IGN) igazgatója sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az időjárási előrejelzés szerint várhatóan megváltozik a szélirány hétfőre, amely újból érintheti a repülőtér működését. A légikikötőt eddig már kétszer le kellett zárni kifutópályákon összegyűlt nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt.

Címkék: la palma, sziget, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot