Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 20. 07:46, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Legendás hadihajó roncsaira bukkantak

Legendás hadihajó roncsaira bukkantak

Egy 17. századi hajóroncsot fedeztek fel Svédország partjainál.

A kutatók szerint az elsüllyedt árbocos annak a legendás hadihajónak a maradványa, amelynek kapitánya inkább a hullámsírt választotta, mint hogy megadja magát az ellenségnek.

A Deep Sea Productions nevű vízalatti kutatócsoport több mint tízévnyi kutatás után, idén nyáron a svéd Öland-sziget és Gotland-sziget partjai között talált rá az 50 és 100 méter közötti mélységben fekvő roncsra, amelynek hullámsírját több száz ágyú tarkította. A szakemberek szerint a 25 méteres fa hajóroncs annak a legendás, Svardet nevű árbocosnak a maradványa, amelyet egy dán–holland hadiflotta süllyesztett el egy 1676-os tengeri ütközet során.

Malcolm Dixelius, a kutatócsoport egyik tagja szerint a fából vett minták azt bizonyítják, hogy a hajó a 17. századból való. Mint hozzátette: a hiányzó farrész megegyezik azokkal a történelmi beszámolókkal, amelyek szerint a Svardet a hajó tatján keletkezett tűz és robbanás után süllyedt el. A tengeri régészettel foglalkozó Johan Ronnby szerint biztos, hogy a Svardet maradványait fedezték fel és a hajó ezzel egyike lett annak a négy, 16–17. századból származó nagy hadihajónak, amelyekre a Balti-tengerben találtak rá. Ugyanez a kutatócsoport fedezte fel idén a 16. századi Mars nevű hadihajó tengeri maradványait is egy közeli helyszínen.

A Kronan nevű árbocosra 1981-ben, több mint 30 ezer régészeti műkinccsel megpakolva találtak rá. Mindkét hajó a Balti-tenger történetének legnagyobb ütközete során süllyedt el. A „négyes fogat” leghíresebb darabja és egyben Svédország legnagyobb tengeri felfedezése a 17. századi Vasa királyi hadihajó, amelyet 1961-ben emeltek ki a stockholmi kikötőből, majd később egy népszerű helyi múzeumban állítottak ki.

A történelmi beszámolók szerint a Svardet ötórányi küzdelem után lobbant lángra. Kapitánya, Claes Uggla azonban nem volt hajlandó elhagyni a fedélzetet. A kutatók a svéd Tengerrégészeti Kutatóintézet munkatársaival együttműködve fogják megvizsgálni a hajóroncsokat és egy háromdimenziós dokumentumfilmet is készítenek a legendás árbocosokról.

Címkék: hajóroncs, kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket