Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Február 27. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Kvótareferendum - a lakosság 84 százaléka elutasítja a betelepítési kvótát

Kvótareferendum - a lakosság 84 százaléka elutasítja a betelepítési kvótát

A Századvég Alapítvány gyorsfelmérése szerint a felnőtt népesség 84 százaléka elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, szinte nincs olyan társadalmi vagy korcsoport, amelyben az igennel szavazók lennének többségben.

Az alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: a kormány szerdán jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a Brüsszel által javasolt kötelező betelepítési kvótáról. A gyorsfelmérés eredményei szerint jelenleg - a részvétel szándékától függetlenül - a szavazókorú népesség 84 százaléka nemmel voksolna ezen a népszavazáson. A kvóta mellett a megkérdezettek tizede szavazva, a lakosság 6 százaléka pedig nem tud dönteni.

Az ötszáz felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló kutatás eredményeit úgy összegezték: szinte nincs olyan társadalmi csoport, ahol az igen szavazat lenne többségben. A magukat baloldalinak vallók körében a nem válaszok aránya 57 százalék, a középen állók körében 84, a jobboldalon pedig 97 százalék.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazói körében a kvóta elutasítása 97, a Jobbik esetében 89, az MSZP-nél 56 százalékos. A DK választóinak 49 százaléka nem támogatja a kötelező kvótát - 46 százalékuk igen -, az LMP-szavazóknak pedig 51 százaléka mondana nemet.

A budapestiek 78, a vidéki városokban élők 84, a falvakban, kistelepüléseken élők 89 százaléka válaszolna nemmel a népszavazáson.

Hasonló a helyzet az életkorcsoportokban is: a 18-22 évesek 73 százaléka, a 23-30 évesek 81, a 30-40 évesek 75, a 40-50 évesek 90, az 50-60 évesek 83, a 60 év fölöttieknek pedig 86 százaléka utasítja el a kötelező betelepítési kvótát.

Mivel a népszavazás időpontja egyelőre nem ismert, a részvételi hajlandóság becslését nem kísérelték meg, ezt egy későbbi adatfelvétel keretében vizsgálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket