Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 10. 14:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kommunikálhatunk a vegetatív állapotú betegekkel?

Kommunikálhatunk a vegetatív állapotú betegekkel?

Elektroenkefalográfiás készülék (EEG) segítségével sikerült megállapítaniuk kanadai orvosoknak, hogy véglegesen vegetatív állapotúként diagnosztizált páciensek valójában tudatában voltak az őket körülvevő világnak.

A technika mozgatható, olcsó változata is kifejleszthető, amely lehetőséget kínál az ágyhoz kötött betegek pontos diagnózisára és a velük való kapcsolattartásra – állítják a tanulmány szerzői. Eredményükről a The Lancet című orvosi folyóiratban csütörtökön számoltak be.

Az állandósult vegetatív állapotban – definíciója szerint – a páciens az éberség jeleit mutatja anélkül, hogy tudatában lenne saját magának vagy környezetének, míg a kómában lévő ember sem az éberség, sem a tudatosság jeleit nem mutatja.

Adrian Owen és Damian Cruse, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói tizenhat agykárosodott, vegetatív állapotban lévőként diagnosztizált pácienst vizsgáltak meg, valamint 12 egészséges kontrollszemélyt. Tesztjükhöz EEG-készüléket használtak, amelynek elektródáit a vizsgált személy koponyájához rögzítik, majd az elvezetések útján észlelik és rögzítik az agysejtek aktivitásából eredő elektromos jeleket.

A vizsgált 16 beteg közül három határozottan és visszatérően az agyi aktivitás jeleit mutatta egyértelmű EEG-válasz formájában, amikor megkérték, hogy képzelje el, mintha jobb keze és lábujjai mozognának. Bár eközben nem mozgott kezük és lábuk, agyuk mégis egyértelműen olyan jeleket adott, mint a kontrollcsoportban lévő emberek agya.

A kutatók úgy vélik, hogy a kérés megértése és az agyi folyamat lefuttatása olyan összetett feladat, amely fenntartott figyelmet igényel, hiszen egyrészt meg kell hozzá érteni a beszédet, felismerni a szavakat, másrészt ki kellett választani az erre adandó megfelelő választ.

„Az általunk kidolgozott EEG-módszer olcsó, mozgatható, széles körben elérhető és objektív. Segítségével elérhető minden vegetatív állapotban lévő páciens, és alapvetően megváltoztatható állapotuk értékelése” – írták a szerzők.

Ezt a technikát eddig kevésbé érzékenynek tartották szakemberek, mint a funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálatot (fMRI-t), amely működés közben mutatja az agyi aktivitást. Az fMRI-szkennerek azonban drágák és nagy méretük miatt nehézkes a vizsgálathoz való hozzáférés, ráadásul egyáltalán nem alkalmazhatók olyan esetekben, amikor a vizsgálandó személy testében bármilyen fém van, ami baleseti agysérülteknél sokszor előfordul. Az EEG-készülékkel végzett diagnózis ugyanakkor nem igényel mást, csak a fejhez illesztett elektródákat és egy kis méretű eszközt.

A kutatók úgy vélik, hogy módszerük továbbfejlesztve az igen-nem válaszoknál mélyebb kommunikációt is lehetővé tehet egyes páciensekkel, akik ezen az úton megoszthatják belső világuk történéseit az orvosokkal.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket