Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 02. 07:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Klinikai pontossággal méri a vércukorszintet

Klinikai pontossággal méri a vércukorszintet

Klinikai pontosságú vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzésnél egy hazai tulajdonú vállalkozás saját fejlesztésű, új generációs vércukormérője.

Amelyet szerdán mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpóziumon – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A 77 Elektronika Kft. legújabb vércukormérőjét a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében tesztelték, ahol a készülék megbízhatóságát és mérési pontosságát kiválónak minősítették.

„Az otthoni készülékkel mért és a kórházban meghatározott vércukorszint eltér egymástól, mert az ujjbegyből vett vér sejtekben gazdag, a kórházakban viszont sejtmentes vérplazmát használnak a méréshez. A teljes (ujjbegyből vett) vér és a vérplazma cukorszintje között eltérés mutatható ki, ezért a kezelés beállításához korábban a két értéket felváltva vették figyelembe az orvosok” – magyarázta Szabó Antal professzor, az intézet egyetemi tanára, aki a vércukormérő-rendszerrel végzett ellenőrző méréssorozat teszteredményét ismertette.

Szavai szerint a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez fontos, hogy az otthoni vércukormérő készülékek a laboratóriumi módszerekhez viszonyítva reálisan elfogadható eltérést biztosítsanak. „A pontosabb mérés és vércukorérték ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető” – mutatott rá Szabó Antal.

Körner Anna professzor, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára a rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlévő diabetológus szakemberekkel, Winkler Gábor professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke pedig a vércukor-önellenőrzés mérési pontosságának fejlődéséről tartott előadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket