Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 23. 07:19, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Megállapodtak az új kormány megalakításáról és az elnökválasztás időpontjáról Egyiptomban az országot irányító katonai tanács és a politikai pártok – jelentette kedden a Mena hírügynökség.

Az új kormány feladata az lesz, hogy megvalósítsa a január 25-i forradalom céljait – mondta a tanácskozás egyik résztvevője.

A tárgyaláson – amelyen öt politikai párt vett részt, köztük a Muzulmán Testvérek képviselője is – a katonai tanács állítólag azt javasolta, hogy az új miniszterelnök legyen Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője.

A tervek szerint június 20-án elnökválasztást tartanának az arab országban, és a katonaság július 1-jén teljesen átadná a hatalmat a civil kormányzatnak.

Az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását, miután péntek óta több tízezren tüntettek Kairó központjában, a Tahrír téren a kormány és az Egyiptomot Hoszni Mubarak volt elnök elűzése óta irányító katonai tanács ellen. Követelték, hogy a hadsereg mielőbb adja át a hatalmat egy civil kormánynak.

A tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak, a karhatalom durva fellépése következtében legalább 29 tüntető életét vesztette, sok százan megsebesültek. A Mubarak elmozdításához vezető január-februári tüntetések óta nem voltak ilyen súlyos tiltakozások az észak-afrikai országban.

Kedd délután ismét több tízezren követelték a katonai tanács elnökének, Huszein Tantávi tábornagynak a távozását, aki húsz éven keresztül Mubarak védelmi minisztere volt. A tüntetők a Tahrír téren és környékén összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vetettek be.

Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek három amerikai diákot, akik állítólag Molotov-koktélokat dobáltak hétfőn a kairói Amerikai Egyetem épületének tetejéről a Tahrír téren a tüntetőkkel dulakodó biztonsági erőkre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.