Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2022. Április 14. 08:34, csütörtök | Helyi

Három település összefogásával került megrendezésre a Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Három település összefogásával került megrendezésre a Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Dombóvár, Mágocs és Kaposszekcső is érintett volt a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésében, az első szerelvények 75 évvel ezelőtt április 12-én indultak el Magyarország felé.

A második világháborút követően Edward Benes államfő kezdett hozzá Csehszlovákia újjászervezéséhez. Az 1945. április 5-i kormányprogram a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé a háború következményeiért és az 1946-ban törvényerőre emelt dekrétumok e két nemzetiség alapvető jogait korlátozta, és a 33. számú megfosztotta őket állampolgárságuktól. A rendeletek szinte az élet minden területén hátrányosan érintették a magyarokat; betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, elbocsájtották a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket és befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Megindultak a deportálások. 1946-ban megkötötték a lakosságcseréről szól egyezményt, így 1947 és 1949 között nyolcvankilencezer magyar nemzetiségűt kényszerítettek otthonaik elhagyására. Magyarország a háború veszteseként nem sokat tehetett az embertelen kitelepítések ellen.
A megemlékezésen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke mondott beszédet, majd Csullag Gábor diakónus tolmácsolta Felföldi László püspök úr gondolatait.

Térségünk újraválasztott képviselője beszédében kiemelte, hogy a magyaroknak a béke nem jelentett mást, mint erőszakot, megaláztatást, jogfosztást, kényszermunkát, emberek százezreinek elhurcolását, áttelepítését. A felvidéki magyarok kitelepítésével kezdődött a dél-szlovákai magyar etnikai tömb megbontása a Benes-dekrétumok alapján.
Hozzátette: az április 3-i választáson a határon túli magyarság hitet tett Magyarország, a magyar kormány és a folytatás mellett. A 12 éve tartó nemzetegyesítés jól halad előre, a magyar nemzet itthon és a határon túl is úgy szavazott, hogy ezt a munkát folytatni kell.

Forró Krisztián a felvidéki párt elnöke elmondta, hogy fájó emlék számukra április 12., azonban a kitelepítések borzalma összeköt minket, völgységi németeket és felvidéki magyarokat. Talpra álltak, megőrizték a magyar kultúrát, hagyományokat és anyanyelvüket. „A Felvidéken magyar beszélünk, álmodunk és imádkozunk”
A Szent László Parkban a felvidéki leszármazottak által állíttatott kopjafánál helyezték el koszorúikat a települések polgármesteri, szervezetei és a felsőszeliből érkezett delegáció képviselői.

A programon közreműködtek: Farkas Béla, Szajk község polgármestere tárogatón, a Kaposszekcsői Fúvósegyesület, Sátor Edéné, a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete Gyöngykoszorú Csoportjának tagja, valamint Goják János, Gojákné Sziveri Helga, Spanbergerné Laczkó Ivetta Mágocs képviseletében.

Kaposszekcső testvértelepüléséről is érkeztek vendégek az eseményre. A delegáció képviseletében László Ildikó, a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda igazgatója a közönséggel megosztotta édesanyja visszaemlékezéseit a deportálásról. Igazán szívszorító volt mindenki számára. Mindez már a Veszprémi Petőfi Színház előadása előtt történt a DOmbóvári Művelődési Házban. A színházteremben ,,Ha az a bűnöm, hogy magyar vagyok, hát vigyenek" címmel előadást tekinthették meg Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész rendezésében, végezetül a Felvidéki magyarok a Völgységben című kiállítást nyitották meg az előtérben a bonyhádi Völgységi Múzeumnak köszönhetően. A tárlat 2012-ben került összeállításra; kurátora Csibi Krisztina néprajzos-muzeológus, a Magyarság Házának igazgatója.

A kiállítási anyag május 5-ig a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tekinthető meg, majd azt követően Kaposszekcső és Mágocs településeken kerül bemutatásra.

Címkék: kitelepítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.