Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 08. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

A kutatók egy jelentésben tudatták a nyilvánossággal, hogy a pridopidin nevű hatóanyag az általuk elvégzett kísérletek során ígéretes kezelési alternatívának tűnt a Huntington-kórban szenvedő betegek számára.

Így ez a szer lehet az első, amellyel szinten tartható a progresszív mozgászavar.

A Huntington-kór egy genetikai betegség, amely következtében a páciens fokozatosan veszíti el kontrollját saját izmai felett - ennek oka a dopamin nevű vegyület szintjének instabilitása. Jelenleg egyetlen gyógyszer engedélyezett az állapot kezelésére, ez azonban csupán az önkéntelen mozgásokat kezeli, és nagyon súlyos mellékhatásai vannak - írja a The Lancet Neurology.

A klinikai vizsgálatok során azonban spanyol kutatók rátaláltak egy olyan szerre, amely jóval ígéretesebbnek tűnik. Ez a pridopidin, amelyet a vizsgálatok alatt a betegek 6 hónapon át szedtek. A szer ez idő alatt szabályozta a dopamintermelést, amelynek köszönhetően jelentős javulás volt megfigyelhető a szem és a kéz mozgásában, a testtartásban és az egyensúlyban, és csökkent a disztónia is.

A javulás ráadásul a gyógyszert szedő páciensek 70 százalékánál jelentős volt, ami már nagyon jó eredménynek számít, a mellékhatásokat pedig ugyanolyan mértékben tapasztalták, mint a kontrollcsoport tagjai, akik placebót kaptak 6 hónapon át. Az egyetlen negatívum, amelyet a kritikusok felhoztak, hogy a pridopidin sem a kór kiváltó okát kezeli.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket