Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 26. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Bajnaiékat cáfolja az LMP-s „nagyágyú?

Bajnaiékat cáfolja az LMP-s „nagyágyú?

Lapunk kérdésére Karácsony Gergely elismerte, hogy az egyfordulós rendszer mindenképpen kikényszeríti a politikai oldalakon belüli együttműködést.

Így vélhetőleg 2002-ben és 2006-ban is együtt indult volna az MSZP és az SZDSZ, ami szembemegy a Szigetvári Viktorék által készített választási modellel.

Az MNO azon kérdésére, hogy a Fidesz–KDNP miért alkotott olyan választási törvényt, amellyel 1998-ban biztosan veszített volna, Karácsony Gergely elmondta, hogy a Fidesz és az FKGP vélhetőleg együtt indult volna akkor, és így nyerte volna meg a voksolást. Az LMP-s politikus ezzel elismerte, hogy az egyfordulós rendszer minden bizonnyal kikényszerít előzetes megállapodásokat a pártok között, amelyeket egy választási modell létrehozásakor is figyelembe kell venni.

Korábbi cikkeinkben bíráltuk a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által gründolt Haza és Haladás Alapítvány által készített választási modellt, mely szerint 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyert volna. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az akkori politikai helyzetet figyelembe véve, és az egyfordulós kényszerek miatt az MSZP és az SZDSZ mindenképpen együtt indult volna. Másrészt a Szigetvári Viktor által készített tanulmány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az egyéni jelöltek által okozott támogatottsági különbségeket.

2002-ben és 2006-ban még nagyobbat bukott volna a Fidesz

Az MNO a Haza és Haladás Alapítvány által készített számításokat figyelembe véve három esetet modellezett. A 2002-es és 2006-os eredmények esetében az MSZP és az SZDSZ szavazatait összeadtuk, és megnéztük a 106 körzetben lévő eredményeket. 2006-os választásnál, emellett az esetleges Fidesz–MDF összefogás hatását is megnéztük. Természetesen itt is csak a listás eredményekre támaszkodhattunk, ráadásul a Fidesz és a demokrata fórum öt évvel ezelőtti összefogása meglehetősen távol volt a valóságtól, szemben a balliberális erőkkel, ahol erről nem beszélhetünk.

2002-ben a 106 egyéni körzetből a Fidesz–MDF abban az esetben, ha az MSZP és az SZDSZ együtt indul a területi listás szavazatokat figyelembe véve, 46 helyen győzött volna, míg a balliberális erők 60 körzetben. Fontos kiemelni, hogy itt csak a pártokra leadott voksokról van szó, amiben nem szerepel az egyéni jelöltek szereplése. Ebben a szisztémában tehát az akkori kormányerők sima vereséget szenvedtek volna, ráadásul Budapesten egyetlen mandátumot sem szereztek volna az egyéni körzetekben.

Az öt évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP szövetség az MSZP–SZDSZ-szel szemben 68-38-as vereséget szenvedett volna az egyéni körzetek szintjén, így az akkori kormányerők simán nyerték volna a voksolást. Abban az esetben, ha a Fidesz–MDF együtt indult volna, akkor 56-50-re verték volna a balliberális erőket az egyéni körzetek szintjén, azonban a két ellenzéki párt akkori összefogása még a két forduló között sem valósult meg, és kétséges, hogy a demokrata fórum szavazói hajlandóak lettek volna-e a Fideszre voksolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket