Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Március 02. 07:47, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Áder János Nagyszalontán nyitja meg az Arany-emlékévet

Áder János Nagyszalontán nyitja meg az Arany-emlékévet

Nagyszalontán Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünneplik ma Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, és egyben itt nyitják meg hivatalosan az Arany-emlékévet.

A bicentenárium rendezvényei helyi idő szerint reggel kilenc órakor a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődnek. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tart gyűlést egy órával később. Ennek megnyitóbeszédét - amely egyben az Arany János-emlékév nyitánya is - Áder János köztársasági elnök mondja.

Az Akadémia ülése keretében többek között az Arany-ősök nagyszalontai letelepedéséről, az Arany János-arcképek ikonográfiájáról, a költő kiadatlan jegyzeteiről hangzanak el tudományos előadások.

Délután a városháza nagytermében Jankovics Marcell mutatja be az Arany Szalontája Szalonta Aranya című albumot. Az esemény közönségét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszönti.

Délután a nagyszalontai szoborparkban tartanak ünnepi műsorral egybekötött megemlékezést, amelyet koszorúzás követ. Az egybegyűltek gyertyás felvonulással jutnak el a Zilahy Lajos Művelődési Házba, ahol este a nagyváradi Szigligeti Színház mutatja be a Honnan és hová - Arany János költészete című előadását.

Magyarországon is számos rendezvényt szerveznek a költő születésének évfordulóján. Nagyberényben például 200 tortára írják Arany János verseit gyerekek rendhagyó irodalomóra keretében, majd egyszerre szavalják el Arany János egyik legismertebb művének, a Toldinak egy részletét.

Debrecenben játékos foglalkozást tartanak Így élt Arany János címmel a Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola hatodik osztályos tanulóival, Nagykőrösön pedig Arany200 - Arany, a nagykőrösi pedagógus címmel nyílik kiállítás a Rácz József Galériában. Köszöntőt mond Czira Szabolcs polgármester, Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig előadást tart a közönségek.

Budapesten a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti temetőben tart megemlékezést, amelyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkára mond ünnepi beszédet. A programon közreműködik Térey János író és Epres Attila színművész, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara.

Mindezek mellett a Nemzeti Színházban és az Erkel Színházban is megemlékezéseket tartanak, amelyekről a közmédia egész napos ARANY 200 című műsorfolyamban számol be. Az M1 aktuális csatorna folyamatos bejelentkezésekkel kíséri az eseményeket, a Bartók Rádió Arany Jánoshoz kötődő műsorokat sugároz, és a Kossuth is követi a nap eseményeit. A Duna, a Duna World és az M5 csatornák műsorai kiemelten foglalkoznak a jeles évfordulóval, és az esti filmek is Arany Jánoshoz kapcsolódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket