Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Június 16. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak, mint a felnőttek

A nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak, mint a felnőttek

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve a diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást

- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.

Kiemelték: a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség - húzták alá.

A diákmunkával szerzett jövedelem adója 15 százalék, amit a munkaadó előlegként von le a tanuló bruttó jövedelméből - mutattak rá jelezvén azt is, hogy adott esetben az egyéni járulékot is a munkaadó vonja le. A foglalkoztató minderről igazolást állít ki, amire a diáknak jövőre, az szja-bevallási tervezetének ellenőrzéséhez szüksége lesz - fűzték hozzá.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez, s a biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz - emlékeztettek. Arra is kitértek, hogy egyszerűsített foglalkoztatás (idény- vagy alkalmi munka) esetében nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

A NAV szerint célszerű a megállapodás megkötése előtt a leendő munkáltatót ellenőrizni az adóhivatal honlapján az Adatbázisok rovatban, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégnél ugyanis kockázatos dolgozni.

Címkék: adó, diákmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket