Hírek
2012. Október 07. 14:10, vasárnap |
Helyi
Forrás: Bordi Anna
A csokoládé titkai a Dombóvári Herbáriumban

Október első péntek délutánján Gábor Sándor aranykoszorús cukrászmester hívta meg a Dombóvári Herbárium rendszeres látogatóit kétórás kalandozásra a csokoládé különleges világába.
Gyermeknek, barátnak, de önmagunknak is gyakran kedveskedünk csokival, mit sem sejtve, hogy ez a népszerű édesség milyen gazdag múlttal rendelkezik. A Föld északi és déli 20. szélességi foka között helyezkedik el az úgynevezett kakaóöv. Az ott élő örökzöld kakaófáknak nagyon különleges körülményekre pl. 21-32 C fok mellett 85%-os páratartalomra van szükségük, hogy virágozni, fejlődni tudjanak. Egy fa évente átlag húsz darab termést ad, amiből kb. kettő kilogramm kakaót nyernek.
A termelést követő feldolgozás is különleges körülményeket kíván,- tudtuk meg a cukrászmestertől. Szüreteléskor a friss kakaóbab élvezhetetlen, még nincs „jellegzetes” kakaó íze; az igazán a fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik csak meg.
A csokoládéital a maja és azték előkelőség kedvelt, serkentő itala volt korábban, majd Amerika felfedezésével, a spanyolok közvetítésével jutott Európába. A csokoládét a XVII. századig csak italként ismerték és indián nevéhez: a „sokoatlhoz” hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, így a magyarba is. Valóságos gasztronómiai forradalmat indított el, a gazdagság és a luxus szimbólumává válva. Az első táblás csokoládé 1847-ben készült Angliában. A csokoládét kezdetben patikában árulták roboráló hatású gyógyszerként. Magas ásványi anyag, nyomelem, vitamin és antioxidáns tartalma miatt az orvostudomány is elismeri serkentő hatását mind fizikai, mind szellemi tevékenység esetén.
Gábor Sándor minőségi alapanyagokból készült kézműves csokoládéi is angyalként őrzik egészségünket. A vonzó csomagolás, csábító, természetes, finom fűszerekkel, pl. gyömbérrel, ánizzsal, levendulával ízesített, valódi csokoládét rejt. Különlegesen finom a chilis csokoládé magyar megfelelője, a kalocsai paprikával fűszerezett csokoládé.
Sajátosan kímélő technológiával készülő csokoládéja megőrzi antioxidáns tartalmát, így méltán viseli az „Őrangyal” fantázianevet. Ebből a finomságból napi nyolc gramm elfogyasztása fedezi egy felnőtt, napi antioxidáns szükségletét.
A résztvevők, ismereteik bővítése mellett, a „Gábriel” Kézműves Csokoládékülönlegesség tucatnyi fajtáját ízlelhették meg apró szeletekben, kockáról-kockára, közben egy-egy korty vízzel várva az új íz-csodákra.
Az összejövetelen került alkalmi árverésre a program háziasszonyának felajánlásaként a "Sütemények enciklopédiája.1001 klasszikus recept a világ minden tájáról." című kötet, amelynek bevétele a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény napi működését segíti. Köszönet érte!
A Dombóvári Városszépítők kis közössége legközelebbi találkozóját november 9-én, délután tartja a Helytörténeti Gyűjteményben.
Szöveg: Bordi Anna
Képek: dr. Kriston Vízi József
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 07. 09:32, hétfő | Helyi
A naki önkormányzat szervezésében április 3-án tartották meg a gazdák pálinkaversenyét
Az idei megmérettetésre 35 minta érkezett a zsűri elé.
2025. Április 04. 16:26, péntek | Helyi
Posztumusz Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címben részesült Dr. Rabb Zoltán
Az Dombóvár Város Önkormányzatának legfőbb grémiuma 2025-ben Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet adományozott posztumusz Dr. Rabb Zoltán részére.
2025. Április 03. 10:00, csütörtök | Helyi
A BestByte Dombóvár legújabb, heti ajánlata
A jó ár neked is jár!
2025. Április 03. 08:42, csütörtök | Helyi
Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címet kapott Bodó Imre
A Pro Oppido Dombóvár Díszpolgári címmel járó oklevelet és a gyűrűt dr. Nagy István agárminiszter úr, dr. Csibi Krisztina a térség országgyűlési képviselője, valamint Pintér Szilárd Dombóvár város polgármestere adta át.