Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 06. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

2012 közepén eldől a nyugdíjunk sorsa

2012 közepén eldől a nyugdíjunk sorsa

A kormány számára az egyik legfőbb dokumentum az új nyugdíjtörvény elkészítése során a Századvég által készített tanulmány, amelyben többek között a nyugdíjjárulék hosszú távú rögzítését javasolják.

Selmeczi Gabriella arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a tavalyi szociális konzultáció eredményeit is figyelembe veszik.

Viszkievicz András, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. műhelytanulmányának szerzője szerint az egyéni számlás (NDC) nyugdíjszisztéma stabilitását alapvetően országspecifikus tényezők határozzák meg. Az elemzés egyik fő tanulsága, hogy az egyéni számlák bevezetése – a nyugdíjrendszerbe épített automatizmusokkal kiegészítve – jelentősen javíthatja a rendszer stabilitását, mivel alkalmazkodást biztosít a gazdasági és demográfiai folyamatokhoz.

Az új nyugdíjrendszer szabályainak megalkotása során jelentős előrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú időre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna.

Nem érdemes átvenni a svéd mechanizmust

Viszkievicz szerint a magyar korfa és költségvetési helyzet sajátosságai miatt nem feltétlenül érdemes teljes egészében átvenni a svéd kiegyenlítő mechanizmust. A rosszabb költségvetési pozíció, valamint a magasabb államadósság miatt Magyarországon szükséges lehet a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való nagyobb terhelése, ekkor viszont a nyugdíjak szintje a svédnél nagyobb változékonyságot mutathat. A nyugdíjszint nagyobb ingadozásai pedig komolyan felvetik a garantált alapnyugdíj bevezetésének igényét − olvasható a tanulmányban.

2012 közepére eldől

A Századvég tanulmánya kapcsán Selmeczi az MNO-nak elmondta, hogy Magyarországon éveken keresztül működött egy nyugdíjkerekasztal, amelynek az állásfoglalásait figyelembe fogják venni. A politikus rámutatott arra, hogy a Századvég által készített dokumentum az egyik fő anyag, amelynek szempontjait a kormány beépíti az új nyugdíjtörvénybe. Emellett természetesen figyelembe veszi a kabinet a tavalyi szociális konzultáció eredményeit is – tette hozzá. A nyugdíjvédelmi biztos elmondta, hogy a koncepciók kapcsán még vita van, de az év közepére el fog dőlni, melyik variáció nyújtja a nyugdíjrendszer stabil működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket